Back in business

Jag har under senare halvan av decembermånad och ända fram till i lördags haft det väldigt fullt upp. Varenda minut av dygnet spenderades åt plugg. Om jag inte satt och pluggade så fick jag tänka när/hur jag skulle hinna med det eller så. Hunderiet har blivit lite lidande och bloggen har hamnat utanför priolistan. Vi har dock ändå hunnit med att göra saker, men bloggen använder jag ju just för att sätta mig ner och reflektera över träningarna etc. och just reflektionsbiten har varit som bortblåst. Hugo har givetvis inte fått lida. Han har fått sitt så att han är nöjd, men inte så att jag är nöjd. Förstår ni skillnaden? Han har fått den aktivering som krävs och inget mer. Ingen strukturerad planerad träning som gör att vi som ekipage tar oss framåt, men promenader och hjärngympa för att aktivera hans tre hjärnceller har jag givetvis sett till att hinna med. 
 
Nu äntligen är tentorna gjorda och det är två månader till nästa period. Då har jag dessutom bara en tenta, inte två, och jag ska se till att inte hamna efter så att denna kopiösa mängd plugg kanske bara behöver vara halvmycket plugg. Nog om pluggprat. 
 
Äntligen är vi igång igen! Vi har planer för att få ännu mer strukturerad träning med träningsgruppen. Vi pratar om att hyra vår inomhuslokal istället för att "bara boka" den. Lång historia kort, betala istället för att träna gratis, för då får man välja tider mer exakt och jag tror även att alla våra gruppmedlemmar blir mer sporrade att träna om vi har bestämda datum, tider som vi själv fått välja, och dessutom betalat en liten slant. 
 
Träningsmässigt har vi kört mycket "ingångar på plan" där jag har börjat värdera den och egentligen gjort själva ingången till ett moment för sig. Från början har jag belönat fokus i tre steg, sedan fem steg, och sedan har vi tagit oss så långt att vi till och med börjat första momenten, dvs linförigheten. Ibland belönar jag efter de fyra första stegen ändå. Mycket bra och nyttig träning då jag bestämt tror att början sätter ribban för resten av programmet! Vi har även tränat endel ruta, konskick, de olika klassernas hopp, ingång med apporter och gripande av metallapport. Nu ser jag framemot en spännande vår!

 

Korta filmsnuttar á 15 sekunder från den senaste månaden. 
Fritt följ med fokus på svängar.
Tvåans hopp, treans hopp (ingår ju även ingång med apport)
Konskick och rutan sammanlänkat
 
P.S. Jag har sett alla era fina kommentarer! Jag väljer att svara en annan dag bara, så att ni får ett bra svar och inte bara "Zzzzzz", för jag är så jäkla trött, som en zombie! Puss o kramen! 
 
 

Sådant som värmer och får en att fundera ♥

 

Vi är grymma på att blicka framåt, alltid med blodad tand se det vi saknar och det vi vill uppnå. Glöm inte att vända er om och se vad ni har åstadkommit. Glöm inte att vara i nuet och vara nöjd över tillvaron. Glöm inte att vara nöjda och njuta här och nu. En dag är det trots allt för sent, och då kommer vi ångra vår ständiga framtidsplanering. Då kommer vi bara vilja "få vara" här och nu, en sista gång. Ta vara på "här och nu". Lämna den dåliga träningen bakom er, strunta i den, planera inte alltid hur allt ska kunna bli bättre. Pussa om era byrackor och berätta hur mycket dem betyder för er, här och nu.  

Lydnadsdebuten 1/12 -13

I november fick jag span på en inomhustävling i Vännäs som jag såg som ett ypperligt tillfälle att träningstävla på. Hugo som ser andra hundar som största störningen i världen skulle inte bli störd av just det eftersom att man kör sina program helt själv, inga planer bredvid varandra och publiken är avskild. På så vis går det absolut inte att Hugo exempelvis springer till publiken. Någonting jag inte känner mig riktigt helt trygg i, så detta var ett guldtillfälle att träna på övriga svårigheter så som tävlingsledare, ny miljö, nervös matte, ett helt program på tävling mm. mm. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag åkte dit helt utan poängambitioner, vilket jag är nöjd över att jag vågade göra. Tyvärr tycker jag hundsporten svämmar över av prestationsångest, något även jag har blivit påverkad av. Idag är jag tryggare i mig själv och Hugo och vågar hålla på med detta för att vi tycker att det är kul.

Vi såg detta som ett tillfälle för träning och för att få kött på benen, och det fick vi verkligen! 

Helgen började med att jag på lördagen packade in mig och Hugo i bilen och åkte till Umeå där kullsyster Arwen bor. Vi övernattade hos dem och hade det riktigt trevligt. På söndagen styrde vi mot Vännäs för samling vid 10-tiden (minns faktiskt inte riktigt). Jag drog startnummer 10, dvs sist. Från början var tanken att vi skulle köra två planer bredvid varandra, separerade med en vägg. Väggen gick inte att dra ut, så vår klass blev två timmar försenad... Inte bästa starten, då jag var beredd på en tidigare start än så, så jag hade hunnit ha ute Hugo rätt mycket, vilket såklart gjorde honom trött. Men hellre det än helt ouppvärmd. 


Här kommer momenten med poäng, domarens kommentar, samt min egen. 

Platsliggning: 0 "avstår"
Jag valde helt enkelt redan när jag anmälde oss att vi skulle stå över platsliggningen. Hugo har egentligen inte problem med den, men vi har inte tränat tillräckligt mycket med andra olika hundar, med att det sker saker som att hundar ställer sig upp mm. Dessutom har vi överhuvudtaget aldrig tränat i ridhus. Så övriga programmet kändes som nyttig träning nog. 
 
Tandvisning: 9 "Drar sig undan något"
Tandvisningen skulle ske direkt efter platsliggningen, vilket jag fick veta när min grupp skulle lägga just platsliggningen. Så Hugo satt fortfarande i bilen, så jag blev lite stressad. Trots det skötte sig Hugo jätte bra. Att gå in på planen med de andra hundarna uppradade var inte alls konstigt. Däremot gjorde domaren inte riktig som vi hade tränat på, eller rättare sagt så har vi inte tränat på så som domaren gjorde. Hon kom väldigt mycket från sidan, och jag var inte nog tydlig med att säga "stanna", så han ställde sig upp för att hälsa och när jag lite ordentligare sa "sitt" så satte han sig lite bakåt och därför sa domaren att det inte kunde bli en 10a, men inte heller lägre än 9 eftersom att han inte alls var obekväm eller så. 

Linförighet: 5 "Piper, nosar, okoncentrerad, tappar position, sitter ej"
På riktigt tycker jag en 5a här var snällt. Det var värsta söndagspromenaden! Det är lite synd att Magnus inte började filma redan när vi klev in, för då var Hugo som "wow, vad är detta för place?" och blev lite låg. Han tittade på läktaren, på tävlingsledaren, domaren och skrivaren och tyckte att detta var jätte konstigt. Med facit i hand skulle jag ha lekt upp honom mer och låtit tävlingsledaren vänta en liten gnutta på oss. Jag försökte med att ge DKn och säga fot igen, men poletten föll inte ner för Hugo. Konstigt ställe tyckte Hugo. Varje gång tävlingsledaren pratade tyckte han att hon pratade med honom också. Konstigt! ;)
Vi har ju tränat med kommendering förut, men det har bara varit folk han känner som har kommenderat, och så tror jag att vi har varit dåliga på att direkt köra tävlingsträning. Det har alltid blivit lite vanlig träning först, och då lite mer förberett. 

Läggande: 7,5 "Kraftigt DK"
Jag valde här att ta ett medveten DK, jag ville att han skulle lyckas. Jag är väldigt nöjd över att jag fick med mig honom fint på fotgåendet till läggandet. Nu kände jag igen honom! 

Inkallande: 9,5 "Avslut"
Jag tror att hon tyckte att han stötte i, men det gjorde han inte, I promise. Dock rör jag min arm som att han gör det, så det var ju lite korkat. Men en poäng hit och dit. Det var dessutom bra att han lyckades springa förbi spånfläcken, som jag innan trodde att han skulle ha svårt för. 

Ställande: 0 "Står inte kvar"
Om han hade stått kvar hade DK:t varit så stort så att det är tveksamt om vi fått poäng ändå. Jag var lite dum som toktränade detta på parkeringen innan, och då inte hela momentet, utan alltid när han stannade berömde jag direkt. Detta hade såklart satt sig på Hugos näthinna, och det var konstigt att ett "bra" inte kom direkt här också... Lärdom! 

Apportering: 7,5 "Tveksamt gripande"
Mr. "Lukta på blommorna" luktade såklart på apporten innan han ville ha den i truten. Det måste vi jobba vidare på. 

Hopp över hinder: 10
Tjusigt! Nöjd över att den enda 10an vi hade faktiskt är i slutet. Vi blev bara bättre och bättre! Nästa gång satsar vi på fler 10or dock ;)

Helhet: 7,5 "Föraren jobbar fint med sin hund. Hunden lite okoncentrerad :)"
Den där "okoncentrerad"-kommentaren störde mig lite. Haha, den störde mig mer än poängen. För jag tyckte att linförigheten var det värsta jag någonsin varit med om. Men sen var han ju fint med! Poängavdrag för att jag tar i honom, poängavdrag för att linförigheten inte ens var en linförighet, poängavdrag för DK. Men inte den kommentaren, jag som var så nöjd över att jag fick med mig honom trots urkass början. Efter linförigheten var det verkligen vi! :) Fast jag förstår vad hon menar. Hon vet ju inte att han för ett halvår sedan varit all over the place och luktat på varenda liten kulle hellre än jobbat med mig, och stuckit iväg på egna äventyr när belöningen dröjt för länge. 

Jag är nöjd! Vilka framsteg vi har gjort! Jag vet dessutom att han kan bättre poängmässigt, med herregud, no big deal. Vi kommer hinna plocka de där poängen. Men att överhuvudtaget bara ha tagit sig till startlinjen är stort för oss. För ett halvår sedan var jag i valet och kvalet om att lägga lydnaden på hyllan på obestämd tid, och bara syssla med nosarbete och jakten. Förstå mig rätt nu, jag tänker inte i all evighet gå och vara nöjd över ett 0-pris. Men det var inte poäng jag jagade denna dag, det var "vi-känsla", träningstävling och att få känna på hur det känns och dra lärdomar av detta, vilket vi absolut gjorde! 

Lärdom: Låt Hugo "bara vara" utanför bilen ett tag. Sedan krävs bara 2 st träningsuppvärmningar!
Lärdom: Jag blir inte så nervös! Underbart! Jag var mer exalterad och positivt pirrig, som ett barn på julafton. Inte nervös. Än mindre när det väl var vår tur, då var det bara vi. 
Lärdom: Ta mer tid på mig innan vi säger att vi är klar för första momentet
Lärdom: Inte röra armen i ingångar
Lärdom: Inte nöta delar av moment som kan få Hugo förvirrad på hur momentet egentligen ser ut, just innan. 

Nu siktar vi mot nya mål! Nu siktar vi på att få med oss poängen också! Om än att det får dröja ett tag. Nu har vi provat på. Nu vet vi vad som krävs. Nu ska vi ge det den tid det behöver, men innan vi börjar träna inför detta ordentligt igen hade jag tänkt ge oss ett litet uppehåll där jag inte alls behöver tänka på tävlingar hit, tävlingar dit, träningsplan mm. Vi ska bara vara, njuta och mysa i soffan, men även i skogen, bara kasta boll och bara gå ut på träningsplanen och ha kul, utan mening eller mål. Sen kör vi igen!