Valpträff 26-27 september 2015

 
Sista helgen i september for jag och Magdalena med våra småtjejer till Kiruna för valpträff! Hugo och Trixie fick stanna hemma, dels för att vi skulle behöva ha så mycket prylar med oss så det var svårt att rymma 4 hundar, men också för att helgen gick ut på att träna småtjejerna och då skulle det bara kännas taskigt mot de stora hundarna att inte få göra så värst mycket! Så Hugo fick vara hemma med Jonas på lördagsmorgonen och Härja och jag fick tjej-helg i Kiruna. Det är faktiskt första gången vi är ifrån Hugo. Konstig känsla. 
 
Det gick ändå bra att köra bil till Kiruna. Framme en timme före utsatt tid, herre jisses! Och det trots en liten felkörning. Vi blev sedan bjudna på supergod lunch som Cari hade gjort, och efter det gick vi ut för att spåra i regnet. Jag valde att testa med godis i spåret, vilket jag ångrar och inte vill göra nu igen. Härja glömmer bort vad hon höll på med när hon börjar käka godis i spåret, då blir det godissök och inte spår. Extra dåligt på asfalten där hon ju kunde gå så mycket på synintryck och till slut chansade på att alla småstenar också var godis. Ne, godis får vi i så fall hålla oss till på grus eller gräs om vi absolut måste. Hon är ju så pass spårmotiverad och gillar föremål i spåret, så jag föredrar det helt enkelt! 
 
 
När man ser bilderna kan man ju dock inte riktigt se "det dåliga" i hur det gick. Så att säga att det gick dåligt var nog att ta i helt enkelt. Men det gick inte så bra som jag ville. Ingen progression i träningspasset direkt (så som Jens Frank från SWDI så fint föreläste om i fredags, mer om det senare) och därav är jag helt enkelt inte helt nöjd över min egna planering. 
 
Efter det gick vi in och fikade och körde sedan nosework. Helt sjukt hur snabbt dessa valpar lär sig! Första gången förstod inte Härja vad hon skulle göra, så hon sprang omkring glad i hågen och hälsade på allt och alla. Men hon är ju en glad tjej och när hon inte ens vet/förstod att de där stolarna och det i mitten var något att jobba med så är det fullt förståeligt. Andra och tredje gången var hon å andra sidan inte alls intresserad av syskonen, för då hade hon förstått att det gick att jobba!
Ingen blev förvånad över att Härja var den som lyckades hoppa upp på "koj-taket" 😅 När det sedan rasade var det som "jaha, min kong var ju inte där i alla fall, då letar jag väl vidare då". Medan matten jämnt och ständigt får ha hjärtat i halsgropen.... 😉

Kul övning! Vi presenterade helt enkelt en kong för valparna och sprang sedan och gömde den. Efter det tejpade vi fast små kongbitar på stolarna. Jätte kul att se dem jobba och direkt fatta vad de faktiskt letade efter! Att det stod stolar huller om buller spelade ingen större roll. "Det går ju att försöka springa rakt igenom" ungefär. 
 
Sist för dagen körde vi "mörkersök" inomhus. Vi sprang iväg och gömde oss och valparna fick leta oss. Kul att se hur de bara sätter fart i galopp och prompt ska hitta matte. Väldigt orädda!
 
 

Härja ville också vara med! 😂😍💘 valpträff i Kiruna 💞 #tandem #fotgående

Ett filmklipp publicerat av Julia Åström (@juastrom) Sep 26, 2015 kl. 12:37 PDT

Cari tränade lite med Trøkk på kvällen. Gulle-Härja ville också vara med! 

På söndagen körde vi först spår igen. Härja spårade som en Gud men matten klantade sig rejält. För först litade jag inte på henne och var helt säker på att spåret vinklade där hon ville rakt fram, men nej nej, det var ju inte så. Jag hade tagit sikte på fel träd. Sedan spårade hon som en Gud över asfalten och terrängskiftet till grus märktes inte ens. Men sedan inne i "labyrinten" av prefabricerade hus så tappade hon bort sig helt. Tråkigt att sluta på det sättet, men ändå en erfarenhet rikare. Dessutom hade jag tankevurpat när jag tänkte att jag ju kunde gå tillbaka till höger om spåret, men det gick ju inte eftersom att bilen stod till vänster och då hade jag behövt korsa mitt eget spår. Ja, en sjukt förvirrade spårmänniska denna gång helt enkelt. Efter det körde vi uppletande. Här fascinerde Härja mig något enormt i passiviteten. Vi skulle nämligen ha med alla valparna och sitta och vänta på vår tur. Jag har hela tiden haft bilden av att Härja har svårt för att chilla och vänta på sin tur, skriker som en gaphals och är allmänt bananas all the time. Men icket. Hon satt som värsta lilla ljuset och tittade noggrannt vad som hölls på med i skogen. Om något syskon kom fram viftade hon på svansen typ som att "jag tycker om dig, men jag har faktiskt inte tid just nu" och fortsatte titta ut över uppletanderutan! Endast när Jazza körde kom det några små pip. Det ger mig uppvaknadet att Härja är inte dålig på chilla, hon är ju bara världens morsgris! Det jag har trott förut ha varit när hon har gått bananas för att jag går ifrån bilen och hjälper de andra i träningsgruppen eller så. Då skriker hon ju helt enkelt för att jag försvann, inte för att hon hatar att ha tråkigt egentligen. Makes perfectly sense nu när jag lägger ihop 1+1 med övriga vardagen. Intressant insikt! :)

Uppletandet gick i alla fall bra det med. Hon lyckades att komma in med pryl båda skicken. Föremålshanteringen kanske inte var perfekt, men vad begär man av en 4 månaders gammal valp som aldrig har testat det tidigare? Rutan var ändå 50 meter djup. Kul att se hur hon direkt liksom bara visste vad som skulle göras. Av med kopplet och så swishade hon iväg i 190 knyck och slog på näsan. Kul att se! 
 
 
Vi slutade dagen med lydnad där vi körde en one-by-one (Maria Brandels koncept) med en ingång på plan, ett fotgående och ett zäta. Jag är inte alls nöjd med ingången, det blev bara som en vanlig koppelpromenad mer eller mindre för att jag inte hade någon bättre plan än så. Fotgåendet är jag nöjd över efter våra förutsättningar - hon har aldrig gått rakt fram i fotgåendet förut, bara svängt! Zätat då. Ja, damen har aldrig blivit berömd för ens ett frivilligt sitt eller ligg förut så jag exprimenterade bara, men jovisst, nog fick jag henne att utföra alla skiften med stadga och allt! Lite lite lyft på ligget, men väldigt bra med tanke på förutsättningarna ;) 

Sen körde vi bytesleken med hopp om att få tips på hur jag får henne att hålla den andra leksaken längre innan byte. Själva bytena är aldrig något problem. Även om hon är lekgalen så är hon typ mer matte-galen. Så om jag kastar en leksak och sedan tjoar, då släpper tösen oftast leksaken och kommer till matte för att matte tjoade! Men den knuten verkar ha släppt och nu ska vi jobba vidare med grunderna där! 


Efter det var tanken att vi skulle fota valparna ihop. Men jag tog sedan tillfället i akt att se om det gick att träna med Härja samtidigt som de andra busade - och JÄVLAR! Jag körde typ en tråkig övning. Dvs gå rakt fram och belöna följsamhet vid vänster sida. Som belöning fick hon en kastad korvbit varpå jag gick vidare och hon sökte vänstersida hela tiden. Detta alltså med syskon som busade huller om buller. Hon liksom ba "ne, det där har jag inte tid med, jag ska ju jobba!" Jävla stjärna!!! Och det trots att hon har haft superkul med syskonen hela helgen... Så imponerad och nöjd efter helgen så att det är helt otroligt. Blir bara mer och mer kär i den svarta lilla pärlan. 

Kommentera här: