Take it to the NEXT LEVEL

Igår hade vi upptaktsmöte med elitsatsningsgruppen som även fick namnet Team: Next Level. Jag gillar det namnet. Lite sådär lagomt kaxigt samtidigt som det inte blir någon ironi i det om man inte tar sig "till stjärnorna". Nästa nivå siktar man ju alltid på, oavsett var man är. 

Nå ja. 9 härliga ekipage från Luleå, Boden och Piteå. 2 tollare, 3 aussies, 3 schäfrar, 2 pudlar, 1 Border Collie och 1 kelpie. Nä, jag är inte dålig på matte, jag är rätt bra faktiskt, men några av förarna har två hundar. Superkul ska det i alla fall bli detta. En riktigt bra och kul grupp tror jag att vi kommer bli, med samma typ av ambitioner, men med olika erfarenheter och kanske även lite olika tillvägagångssätt i träningen men med samma huvudtanke - det ska vara kul att träna hund! 

De första 4-5 veckorna kommer vi ägna åt att lära känna varandra. Vi ska välja "ett moment som inte är ett lydnadsmoment" och visa upp lite hur vi tränar, vad hunden är för typ, osv. Jag tror det kommer bli riktigt bra! Vi kommer blanda in mycket teori samt lite mer "pappersgöra" än vad jag är van vid. Jag tycker att jag är bra på att planera men jag freebasear nog detta planerande mer i huvudet. Men det ska bli spännande att få testa lite nytt också! Och få nya ögon som granskar, hjälper och stöttar vår resa till toppen! 

Det går ju tyvärr inte att lägga upp filmer via mobilappen, och jag sitter så sällan vid datorn. Men jag och Härja har i alla fall börjat träna rutan. Mest för att det är mitt favoritmoment, men även lite för att jag gärna vill bli relativt klar momentmässigt med både klass 1 och klass 2 i vinter, och då är rutan ett sådant moment som kan vara lite svåra att få till inomhus. 

Men här får ni läsa tankar kring en film jag la upp på Facebook ("Hundar med stort H") och så får ni nyfikna helt enkelt kolla på filmen där så länge. ☺️

"Här är hela filmen från gårdens "rutan"-träning med Härja. Mitt favoritmoment ☺️ 

Jag har valt att köra lite samma metod som jag gjorde med Hugo, dvs att först lägga en leksak i rutan, och sedan LÅTSAS lägga en leksak i rutan och kasta bollen över huvudet på hunden när hunden passerat främre linjen i rutan. Även viktigt med belöningssignal just där. 

Det gäller sedan att fort fort arbeta bort den hjälpen. Det handlar inte om "några veckor", eller ens om "några pass". Redan från början testar jag att bara EN gång lägga ut bollen där, direkt efter låtsas lägga ut bollen, och direkt efter det se om hunden fortfarande tror att/förstått att belöning finns där på något sätt. Om det inte fungerar får jag så klart backa till att låta bollen ligga där, samt att gå ut och låtsas lägga boll där fler repetitioner, men det blir jätte fel att fastna i den här hjälpen som något slags "delmoment", för då tror jag bara att det förvirrar hunden till att bygga upp någon egen version av vad momentet är och inte är. 

I samma tankesätt gillar jag inte heller target-metoden. Då jag inte tror att i alla fall mina hundar hade förstått att själva rutan har något med saken att göra. Visst, kliva på en target är jätte kul, men om den står på en stubbe, i en grop eller i en ruta tror jag inte de reflekterar särskilt mycket över utan bara tänker "jag ska kliva på targeten". Men det finns många vägar som bär till Rom, och så länge man får det att fungera finns det ju ingen idé att ifrågasätta, men JAG gillar inte target-metoden, utan har valt denna metod istället. ☺️

Istället som visas i denna film blir rutan själv en target. "Passera första linjen och det kommer en boll över huvudet". Det blev inte jätte tydligt på den här filmen men Härja brukar kunna starta med ryggen mot rutan, med mig sittandes på huk med ryggen mot rutan osv. Det blir med andra ord inga framåtskick "bara", utan tanken är att hon verkligen ska lära sig att söka sig till rutan. Så småningom är jag väldigt snabb med att ta ut avstånden ordentligt och skicka henne med saker i vägen osv för att hon verkligen ska söka sig till rutan. Det handlar då inte egentligen om att "se så svårt min hund kan det" utan bara om att ge hunden en förståelse för var jag menar att hon ska springa på kommando "rutan", jag menar inte rakt framåt, jag menar inte heller till en tasstarget. Det är rutan som är själva targeten. Här har vi dessutom inte döpt "beteendet" ännu, utan jag uppmuntrar bara själva sökandet till rutan. 

Stannandet i rutan lägger jag in väldigt sent. Jag vill att hunden först har en ordentlig förståelse för vad (VAR) rutan är. Om jag blandar in stanna i ett för tidigt skede i träningen så kommer det mest troligt bara att leda till att hunden tänker "aha, det var att jag vände mig om och stannade som gav belöning" och det är väldigt vanligt att hunden testar att stanna innan rutan. Hunden har helt enkelt inte tillräckligt god förståelse för vad (VAR) rutan är i min mening. Så har jag valt att göra i detta moment som kanske är ett av de moment som har flest tillvägagångssätt av alla moment i lydnaden. ☺️

ÄLSKAR Härjas naturliga fart. 😍 Här har vi inte kört så pass mycket att hon har hunnit få någon jätte förväntan bortåt (mina bollkast), utan hon är helt enkelt en fartdåre! 
Det är snarare vanligare att hunden i ett sådant här tidigt skede travar till rutan för att hunden tänker och/eller kanske är lite osäker på vad den förväntas göra. Det hade jag dock belönat ändå, och sedan när förståelse för vad (var) rutan är byggt på fart i det hela.
 Men "trava" eller "osäker" finns nog inte i Härjas vokabulär. 
Snarare "Kör, bara kör!" och "den som bromsar förlorar" 💨💨

Vi har dock tappat lite av den bra:iga bytesleken vi hade påbörjat för någon vecka sedan. Men det får vi väl se som irrelevant för denna film just 😉"

Hugo tränar mycket jakt, främst sök, och springer mycket barmarksdrag med mig. Han verkar ypperligt nöjd med tillvaron, min prins. ❤️


1 Sophie Ljunggren:

skriven

Ska lägga detta träningssätt av rutan på minnet!! :)

Svar: Kul att höra :)
Julia Åström

Kommentera här: